top of page
Vitodens 100-W_111-W_111-F_Produktfamilie.jpg

GASKETELS

Met de nieuwste gascondensatieketels kan je uitgaan van een besparing op je verbruik van 20%. Dit kan zelfs oplopen tot 35% indien je nog een oude atmosferische ketel hebt.  

​

Wist je trouwens dat je in 2023 onder voorwaarden nog 1800 euro subsidie kan krijgen en zelfs 2500 euro als je nieuwe gascondensatieketel een stookolieketel vervangt. Meer info over subsidies vind je hier.

​

In de meeste gevallen stellen we een gasketel voor van Viessmann. Een Viessmann ketel is op vlak van efficiëntie en connectiviteit ongeëvenaard. De nieuwste generatie gasketels van Viessmann kan via de ViCare app bediend worden. Zo is het thuis lekker warm wanneer je van vakantie thuis komt. Ook kan de installateur vanop afstand je installatie in de gaten houden. Indien er een probleem is kunnen we vanop afstand vaak al een diagnose van het het probleem maken, waardoor er niet onnodig tijd verloren gaat.

​

Hiernaast kunnen alle nieuwe Viessmann gasketels op een mengeling tot 20% waterstof werken. Hierdoor ben je zeker dat je toestel over 20 jaar nog steeds actueel is.

 

 

​

Waarop moet je letten bij de aankoop van een nieuwe gasketel?

Hieronder enkele zaken vinden waar u rekening mee moet houden wanneer u een nieuwe gascondensatiekel koopt. Na het lezen van deze punten zal u begrijpen dat niet elke gasketel hetzelfde is en dat er een groot verschil is tussen de verschillende modellen en merken. Zo zal u in veel gevallen de meerprijs van een duurdere ketel makkelijk terugverdienen door 15 jaar lang een lager verbruik te hebben.  

​

-Degelijkheid/Garantie: U krijgt 5 jaar garantie op de meeste Viessmann gascondensatieketels (050-W 3 jaar).

​

-Beschikbaarheid onderdelen: Viessmann België bevind zich in Zaventem. In een noodgeval kunnen we de dag zelf nog het benodigde onderdeel gaan halen zodat u uit de nood geholpen wordt.

​

-Maximaal vermogen voor centrale verwarming: Hoe veel warmte kan de ketel afgeven aan de radiatoren of vloerverwarming? Dit is eigenlijk nooit echt een probleem. De meeste huizen komen toe met minder dan 20kW vermogen.Vaak zijn ketels dus zwaar overgedimensioneerd. Dit is jammer want bij de meeste merken, zoals onder andere vaillant, is het maximaal vermogen gekoppeld aan het minimaal vermogen. Met andere woorden, als u voor een krachtiger model kiest, gaat u aan efficiëntie verliezen tijdens het tussenseizoen of iets minder koude dagen. Doordat alle Viessmann ketels uitgerust zijn met een CO-sensor, en de verbranding zo op een veel accuratere manier gestuurd kan worden, is dit bij Viessmann niet het geval. Hebt u een groot huis, of hebt u veel warm water nodig, dan verliest u bij Viessmann dus niet aan efficiëntie.

​

-Minimaal vermogen voor centrale verwarming: Een vaak vergeten punt, maar eigenlijk één van de belangerijkste,  aangezien dit rechtstreeks gelinkt is aan de efficëntie van de gasketel. Op een lager vermogen gaat een condenserende gasketel meer warmte onttrekken uit de rookgassen, en dus een hogere efficiëntie behalen.

​

-Maximaal debiet warm water: Hoeveel liter per minuut warm water kan de gasketel aanmaken? Voor een douche hebt u ongeveer 9 liter per minuut nodig, maar voor een regendouche is dit 12 tot soms zelfs 17 liter per minuut. In dit laatste geval zal u met bepaalde gasketels niet toe komen, en zal de douche dus lauw aanvoelen. Een bad zal logischerwijs ook een stuk sneller gevuld zijn indien u meer warm water kan produceren.

​

-Tapdrempel: Wat is het minimale volume water dat ik moet vragen voor dat de gasketel op springt. Indien u zeer weinig water vraagt zullen sommige gasketels nooit aan springen en dus nooit warm water gaan leveren.

​

-Stabiliteit temperatuur warm water: In hoeverre is de ketel in staat om warm water te produceren aan een stabiele temperatuur? Blijft de temperatuur van de douche hetzelfde als er bijvoorbeeld in de keuken plots ook warm water gevraagd wordt?

​

-Opwarmtijd warm water: Hoe snel nadat ik de kraan open doe komt er warm water uit?

​

-Geluid: Hoeveel geluid maakt de gasketel wanneer hij in bedijf is? Wanneer de gasketel op een overloop of in de keuken geplaatst is, is dit zeker een punt waar rekening mee gehouden moet worden. Hiervoor worden de goede ketels langst de binnenkant geïsoleerd.   

​

-Stroomverbruik: Naast het gasverbruik is ook het stroomverbruik van belang om een lage totale verbruikskost te bekomen. Het stroomverbruik wordt voornamelijk door de interne pomp bepaald. Viesmann gebruikt hiervoor uitsluitend hoogrendementspompen van het Deense Grundfos.

​

-Energiezuinigheid verwarming: Hoe efficiënt wordt het gas verstookt en de hitte overgedragen aan de radiatoren?

​

-Energiezuinigheid warm water: Hoe efficiënt wordt het warm water aangemaakt.

Boiler of Doorstromer voor warmwater? 

​

Bij een gasketel heb je de keuze tussen een doorstromer en een boiler voor de bereiding van warm water. Bij een warmtepomp wordt er steeds een boiler geplaatst. Hieronder de voor en nadelen.  

Neem je graag een warm bad, dan opteren we sowieso voor een boiler van minstens 150l.  

DOORSTROMER

Voordelen

Nadelen

Zuiniger aangezien er geen verliezen zijn. Bij een boiler wordt er continu water op 60° C gehouden. 

​

Onbeperkte hoeveelheid warm water bij correcte dimmensionering. 

 

Goedkoper dan een boiler. 

 

Neemt geen plaats in beslag. 

Beperkt debiet. Een doorstromer kan genoeg warm water leveren voor een bad of een douche. Tesamen vaak niet. 

 

Indien er geen waterverzachter geïnstalleerd is gaat de doorstromer naar verloop van tijd vol met kalk zitten, waardoor het water niet warm genoeg meer wordt. Dit moeten we dan komen vervangen. 

 

De temperatuur is minder stabiel. Wanneer je aan het douchen bent, en er wordt in de keuken plots veel warm water genomen dan zal de temperatuur van het water even zakken. 

 

Het duurt langer voor dat er warm water uit je kraan loopt doordat de gasketel eerst moet opstarten vooraleer er warm water geproduceerd kan worden.  

BOILER

Voordelen

Sneller warm water aan de kraan doordat de ketel niet moet opsringen voor dat er warm water geleverd kan worden.  

 

Bij een nieuwbouw kan er een circulatiepomp geïnstalleerd worden. Hierdoor heb je ogenblikkelijk warm water aan je kraan.  

 

Goede stabiliteit van de temperatuur. Het water gaat niet plots kouder worden als er ergens anders in het huis ook warm water genomen wordt. 

 

Zeer groot piekdebiet. Je kan desnoods een bad, een douche en een lavabo laten lopen en het water zal nog steeds warm zijn. 

Nadelen

Duurder in aanschaf. Niet alleen het materiaal is duurder. Bij een boiler komt er ook een extra kost voor de installatie bij. 

 

Neemt meer plaats in beslag 

 

Een boiler kan op geraken. Je kan dus niet oneindig warm water blijven vragen. Hiervoor moet er dus goed nagedacht worden over hoe groot de boiler juist moet zijn. 

​

Energie verlies doordat de boiler continu op temperatuur gehouden moet worden. Hoe kleiner de boiler, hoe minder verlies.  

bottom of page