top of page
Vitovalor PT2_00008.jpg

Warmtekrachtkoppeling met Brandstofcel

De brandstofcel met warmtekrachtkoppeling is een toestel dat veel in Japan gebruikt wordt. In België is het echter een stuk minder gekend. Dit doordat de initiële investering van het systeem hoog is. De enige ketel op de markt is de Vitovalor van Viessmann. Deze gebruikt brandstofcel technologie van het Japanse Panasonic. Het systeem produceert quasi continu 1kW warmte en 700W energie per uur met het aangeleverde gas. Daarom is het een fantastisch toestel als je doorheen het jaar een grote nood hebt aan warm water of verwarming. Denk bijvoorbeeld aan een kapsalon of voetbalclub.

 

Het toestel dat door een elektrochemische reactie tussen zuurstof en waterstof zowel warmte als stroom opwekt . De benodigde waterstof wordt gewonnen uit aardgas. Een gas aansluiting is dus steeds vereist. 

Het is een zeer milieuvriendelijk systeem. Hieronder zie je waarom dat het systeem juist zo efficient is. Ik probeer het even uit te leggen: In België hebben we naast een paar kerncentrales, windmolens en PV panelen ook nog veel gascentrales en geimporteerde energie van bruinkoolcentrales uit Duitsland. Het gemiddelde rendement van al deze installaties is 38%. Voor 0.7kwh stroom te produceren hebben we dus 1.86kwh gas verbruikt in de centrale. Een gasketel heeft volgens deze fiche een rendement van 98% (in realiteit eerder 90%). Om 1kwh warmte te produceren hebben we dus 1.04kwh gas nodig. We komen dus op een totaal van 2.9kWh.

Onze brandstofcel daarintegen haalt 0.7kWh elektriciteit en 1.0kwh warmte uit 1.99kwh gas. Men kan dus zien dat een brandstofcel 38% zuiniger is, en dus beter voor het milieu.

Maar is het ook goedkoper in verbruik dan een normale gasketel?

We rekenen het even uit.

Verbruik Condenserende gasketel en 700W stroom.

Gas: €0.26/kWh*1.04kWh=€0.27

Stroom: €0.66/kWh*0.7kWh=€0.462

Totaal: €0.732

Verbruik Brandstofcel

Gas: €0.26/kWh*1.99kWh=€0.5174

Dus ja, een brandstofcel is momenteel 42% goedkoper dan een condenserende gasketel.

bottom of page