top of page
Vitoset Aqua_Vitocal 222-S_Milieu.jpg

Warmtepompen

Met de huidige gas en elektriciteitsprijzen is een warmtepomp in de meeste gevallen een stuk goedkoper in verbruik. Wil je weten hoeveel je gaat betalen indien je je gasketel laat vervangen door een warmtepomp? Contacteer ons, en vermeld je jaarlijks gasverbruik. Dan doen wij gratis een berekening. 

​

Wist je dat er in 2023, afhankelijk van je situatie, subsidies van 3000 of zelfs 4800 euro op lucht-water warmtepompen zijn. Voor geothermische warmtepompen is dit zelfs 4000 of 6400 euro. Meer info over subsidies vind je hier.

​

Voor warmtepompen ter vervanging van een ander type ketel in een bestaand gebouw gaan we steeds een Viessmann Vitocal 150 of 250 voorstellen. Dit omdat deze warmtepomp absoluut marktleider is qua rendement en functionaliteiten in combinatie met radiatoren.

​

Indien gewenst kunnen wij ook een warmtepomp plaatsen die in de zomer je huis kan koelen. Met deze opstelling veranderd je huis niet in een figuurlijke koelkast zoals wel mogelijk is met een airco, maar het slaagt er wel in om tijdens een hittegolf de temperatuur dragelijk te houden. Deze functie is niet combineerbaar met radiatoren. 

​

Wij zijn Rescert gecertificieerd. Een verplichting indien u aanspraak wil maken  op een subsidie van de overheid.

​

​

Extra info

​

Welk type?

​

Warmtepompen kan men op verschillende manieren opdelen.

Meestal worden deze opgedeeld aan de hand van welke verschillende mediums er gebruikt worden om de warmte over te dragen, namelijk:

​

-geothermische of grond-water warmtepomp

-lucht-water warmtepomp

-lucht-lucht warmtepomp of airco

​

Wij zijn voorstander van de lucht-water warmtepompen. Hier zijn enkele redenen voor:

​

-Een geothermische warmtepomp is duurder in aanschaf. Hiernaast moet men ook nog een boring laten uitvoeren. Reken op een extra investering van zo een €10000 euro.

​

-Bij een lekkage kan een geothermische warmtepomp polypropyleen in de grond lekken. Dit is slecht voor mens en dier.

​

-Bij een te lage schatting van het aantal benodigde boringen, kan de bodemtemperatuur te laag zakken, waardoor u rond uw leidingen in de grond ijsvorming krijgt. Wanneer dit gebeurd, kan u die winter niet meer verwarmen.

​

-Een geothermische warmtepomp kan in de zomer koelen door een minimum aan energie te gebruiken. Maar aangezien de meeste woningen met een warmtepomp er ook goed aan doen om zonnepanelen te plaatsen, is dit meerverbruik van een lucht-lucht warmtepomp bij koeling nooit een probleem, aangezien de zonnepanelen goed opleveren wanneer er een nood is aan koeling.

​

-De grond rond regio Leuven heeft een matige warmte afgifte. Hierdoor moeten er meerdere, of grotere boringen gebeuren. Het is algemeen aanvaard dat vanaf een minimale thermische geleidbaarheid van 2.0 het interessant kan zijn om een geothermische warmtepomp te plaatsen.

​

​

bottom of page